Zatrucie pokarmowe objawy, przyczyny i leczenie

Co to jest zatrucie pokarmowe?

Choroby przenoszone drogą pokarmową, częściej określane jako zatrucie pokarmowe, są wynikiem spożycia skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego to nudności , wymioty i biegunka .

Chociaż jest to dość niewygodne, zatrucie pokarmowe nie jest niczym niezwykłym. WedługCentra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) Co roku 1 na 6 Amerykanów zapada na jakąś formę zatrucia pokarmowego.

Objawy zatrucia pokarmowego

Jeśli masz zatrucie pokarmowe, są szanse, że nie pozostanie ono niezauważone. Objawy mogą się różnić w zależności od źródła infekcji. Czas potrzebny do pojawienia się objawów zależy również od źródła infekcji, ale może wynosić od zaledwie 1 godziny do nawet 28 dni. Typowe przypadki zatrucia pokarmowego zazwyczaj obejmują co najmniej trzy z następujących objawów:

  • skurcze brzucha
  • biegunka
  • wymioty
  • utrata apetytu
  • łagodna gorączka
  • słabość
  • nudności
  • bóle głowy

Objawy potencjalnie zagrażającego życiu zatrucia pokarmowego obejmują:

  • biegunka utrzymująca się dłużej niż trzy dni
  • gorączka wyższa niż 101,5 ° F.
  • trudności z widzeniem lub mówieniem
  • objawy ciężkiego odwodnienia , które mogą obejmować suchość w ustach , niewielkie oddawanie moczu lub jego brak oraz trudności w utrzymywaniu płynów
  • krwawy mocz

Jeśli wystąpi którykolwiek z tych objawów, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Co powoduje zatrucie pokarmowe?

Większość zatruć pokarmowych można przypisać jednej z trzech głównych przyczyn:

Bakteria

Bakterie są zdecydowanie najpowszechniejszą przyczyną zatruć pokarmowych. Myśląc o niebezpiecznych bakterii, nazw, takich jak E. coli , Listeria , i Salmonellaprzychodzi mi do głowy nie bez powodu. Salmonella jest zdecydowanie największym winowajcą poważnych przypadków zatruć pokarmowych w Stanach Zjednoczonych. WedługCDC szacuje się, że około 1 000 000 przypadków zatruć pokarmowych, w tym prawie 20 000 hospitalizacji, można prześledzić do infekcji salmonellą rocznie. Campylobacter i C. botulinum ( botulizm )to dwie mniej znane i potencjalnie śmiertelne bakterie, które mogą czaić się w naszej żywności.

Pasożyty

Zatrucia pokarmowe powodowane przez pasożyty nie są tak powszechne jak zatrucia pokarmowe powodowane przez bakterie, ale pasożyty rozprzestrzeniające się poprzez żywność są nadal bardzo niebezpieczne. Toxoplasmajest pasożytem obserwowanym najczęściej w przypadkach zatrucia pokarmowego. Zwykle znajduje się w kuwetach dla kotów. Pasożyty mogą żyć w przewodzie pokarmowym niezauważone przez lata. Jednak osoby z osłabionym układem odpornościowym i kobiety w ciąży ryzykują poważne skutki uboczne, jeśli pasożyty zasiedlają ich jelita.

Wirusy

Zatrucie pokarmowe może być również spowodowane przez wirus. Norovirus , znany również jako wirus Norwalk, powoduje ponad19 milionów przypadków zatruć pokarmowych każdego roku. W rzadkich przypadkach może to być śmiertelne. Sapowirusy, rotawirusy i astrowirusy wywołują podobne objawy, ale są mniej powszechne. Wirus zapalenia wątroby typu A to poważna choroba, która może być przenoszona z pożywieniem.

W jaki sposób żywność ulega skażeniu?

Patogeny można znaleźć w prawie każdym jedzeniu ludzkim. Jednak ciepło powstające podczas gotowania zwykle zabija patogeny na jedzeniu, zanim dotrze do naszego talerza. Pokarmy spożywane na surowo są częstym źródłem zatrucia pokarmowego, ponieważ nie przechodzą przez proces gotowania.

Czasami żywność wchodzi w kontakt z organizmami w kale. Dzieje się tak najczęściej, gdy osoba przygotowująca jedzenie nie myje rąk przed gotowaniem.

Zanieczyszczone są często mięso , jaja i nabiał. Woda może być również zanieczyszczona organizmami wywołującymi choroby.