
Człowiek żyje wśród mikroorganizmów Nasz organizm jest także siedliskiem przeróżnych drobnoustrojów. Jeszcze do niedawna uważano, że wszystkie bakterie są szkodliwe dla człowieka.
Na szczęście wraz z rozwojem mikrobiologii okazało się, że niektóre mikroorganizmy są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Słowo probiotyk to greckie słowo – pro bios – oznacza to “dla życia”.
Probiotyki są to pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów, które spożywane przez człowieka wywierają na jego organizm korzystny wpływ wynikający głównie z zapewnienia właściwej równowagi mikroflory zasiedlającej organizm człowieka.
U zdrowego człowieka w przewodzie pokarmowym znajduje się ogromna liczba bakterii należących do ponad 400-500 różnych gatunków.
Kwas solny w żołądku i kwasy żółciowe w jelicie cienkim hamują rozwój bakterii. Nieco lepsze warunki ich rozwoju występują w końcowym odcinku jelita cienkiego, jednak dopiero w jelicie grubym osiągają one ogromną liczbę 1 biliona w 1 g treści jelita.
Mikroflora jelitowa jest pożyteczna, bierze ona udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych, a równocześnie wytwarza witaminy, a szczególnie witaminy B12 i witaminę K
Spożywanie antybiotyków powoduje zanik lub zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej i prowadzić może do niedoboru wspomnianych witamin, dlatego lekarze zalecają razem z antybiotykiem podawanie probiotyków w czasie kuracji antybiotykowej i jeszcze przez ok 6 miesięcy po odstawieniu antybiotyku. Tylo może trwać zasiedlenie w jelitach pożytecznych bakterii.
Inne korzystne efekty związane z obecnością mikroflory jelitowej to:
- udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu,
- tworzenie bariery dla bakterii chorobotwórczych,
- stabilizowanie przepuszczalności śluzówki jelitowej,
- regulacja proliferacji i różnicowania się komórek nabłonka jelita grubego (kolonocytów),
- działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do bakterii szkodliwych.
Warto dodać, że do czynników prowadzących do zaburzenia równowagi dobroczynnej mikroflory jelitowej należą, obok wymienionej już terapii antybiotykowej, także stres, nieodpowiednia dieta oraz terapia radiacyjna.
Korzyści ze spożywania probiotyków:
- utrzymują równowagę w składzie naszej mikroflory jelitowej,
- przywracają równowagę w przypadku wystąpienia czynników zakłócających,
- zwalczają infekcje i inne zaburzenia jelitowe.
Laboratoryjne testy potwierdziły, że bakterie probiotyczne są w stanie przeżyć przejście przez układ trawienny do jelit, zasiedlić się tam i przetrwać szereg dni, działając pozytywnie na pracę układu pokarmowego.
Wypierają one bowiem z przewodu pokarmowego inne, przeważnie chorobotwórcze mikroorganizmy, wywołujące np. salmonellę lub czerwonkę. Ta duża aktywność antybakteryjna probiotyków związana jest z wytwarzaniem przez nie specyficznych substancji, wśród których największe znaczenie ma kwas mlekowy.
Kwas ten, będący podstawowym produktem probiotycznych bakterii mlekowych, spełnia w organizmie człowieka wiele korzystnych funkcji, np.:
– przyspiesza trawienie białek mleka,
– zwiększa wchłanianie wapnia, żelaza, fosforu i innych pierwiastków,
Korzyści zdrowotne jakie daje spożywanie probiotyków obejmuje:prawidłową pracę przewodu pokarmowego, właściwą przemianę materii i utrzymanie jelit w czystości zapobiegając bólom brzucha, wzdęciom, biegunkom,
- łagodzi alergie, choroby skóry, trądzik, wypryski likwiduje niemiły zapach z ust, wywołany procesami gnilnymi w jelitach
- wspomaga odchudzanie – pomaga w przetwarzaniu tłuszczów, aminokwasów, laktozy i białka mlekowego
- wzmocnia układ odpornościowy zapobiegając chorobom infekcyjnym
- uzupełnia jelita w niezbędną dla zdrowia „przyjazną” florę bakteryjną
- neutralizuje działanie ubocznych produktów przemiany materii i toksyn, jak również podczas procesów oczyszczania organizmu
- sprzyja przyswajaniu przez organizm żelaza zapobiegając tym samym anemii
- wspomaga produkcję witamin z grupy B zapobiegając problemom skórnym m.in. egzemie, grzybicy na rękach, nogach, palcach, pod paznokciami, w płucach, jelitach bądź w pochwie
- bierze udział w procesie syntetyzowania witaminy K, która wspomaga krzepliwość krwi i wchłanianie wapnia – wydalanie wapnia z organizmu zmniejsza się o połowę co jest ważne dla kobiet w ciąży, dla dzieci w zapobieganiu próchnicy i w okresie wzrostu oraz dla osób starszych dbających o swój układ kostny
- wspomaga syntezę colistynu – słabego „antybiotyku” tzw. probiotyku, zastępującego stosowaną zbyt często terapię antybiotykami, co szczególnie ważne jest dla alergików i astmatyków
- zaletą probiotyków jest produkcja acetylocholiny, która wspiera proces obniżania poziomu cholesterolu, jest również ważna w leczeniu tzw. nie trzymania moczu (np. w menopauzie, u młodszych kobiet po porodzie oraz u osób w starszym wieku)