Olejek goździkowy, czyli o niezwykłych możliwościach aromaterapii

Goździki używane są jako przyprawa, a olejek goździkowy wykorzystywany jest w aromaterapii oraz jako składnik leków. Ten roślinny składnik pozyskiwany jest z czapetki pachnącej, nazywanej też goździkowcem korzennym, rosnącym w równikowej strefie klimatycznej. Kiedy warto sięgnąć po ten naturalny składnik?

Olejek goździkowy – właściwości

Znany od stuleci, wykorzystywany do poprawy stanu zdrowia oraz do pielęgnacji ciała. Olejek goździkowy, bo o nim mowa, używany był przede wszystkim jako środek przeciwbólowy. Wśród jego najpopularniejszych właściwości wymienia się też korzystny wpływ na układ trawienny. Z czego jeszcze znany jest olejek?

– działa antyseptycznie

– wykazuje właściwości rozkurczające

– ma działanie przeciwbólowe

– poprawia perystaltykę jelit

– działa wiatropędnie

– zwiększa ciepłotę ciałaOlejek goździkowy może być stosowany np. na ból głowy oraz na bóle mięśniowe. Poleca się go także osobom, którym dokuczają nudności. Olejek pomoże też na ukąszenia owadów czy na zmniejszenie objawów związanych z chorobami zębów.

Jak stosować olejek goździkowy?

Ten naturalny składnik ma bardzo szerokie zastosowanie. Olejek goździkowy może być używany w różny sposób, w zależności od schorzenia. Wykorzystuje się go do masażu, kąpieli oraz do aromaterapii. W przypadku masażu należy wymieszać olejek goździkowy (ok. 5 kropli) z dziesięcioma mililitrami innego oleju. Do kąpieli zaleca się wlać około 15 kropli, natomiast w przypadku aromaterapii miesza się go z wodą w proporcjach 5-10 kropli olejku na 2 łyżeczki wody. Do aromaterapii można użyć zwykłego naczynia z wodą lub specjalnego kominka, który podgrzewa się przy pomocy świeczki. W zależności od sposobu zastosowania, olejek goździkowy może udrożnić górne drogi oddechowe czy pomóc w walce w reumatyzmem i bolącymi mięśniami. Ze względu na bakteriobójcze działanie olejku można też używać bezpośrednio np. na bolącego zęba. Silny zapach substancji odstrasza owady i meszki, dlatego też olejku można używać jako środka przeciwko natrętnym muchom.