Które mleko lepsze krowie czy kozie?

Trudno wyobrazić sobie życie bez mleka. Na rynku dostępne są produkty pochodzenia krowiego albo koziego. Na jakie warto się zdecydować, gdyż różnią się od siebie nie tylko ceną i smakiem? Przekonaj się, jakie są podstawowe różnice i który produkt mleczny stanowi lepszy wybór.

Zawartość białka w mleku

Pierwszą analizowaną cechą mleka jest zawartość białka. Wynik jest bardzo zbliżony, jednak mleko kozie nieznacznie wygrywa, co sprawia, że w klasyfikacji wychodzi na prowadzenie. Jednak biorąc pod uwagę białka, trzeba zwrócić również uwagę na ich budowę, gdyż jest diametralnie inna. Mleko kozie nie ma aminokwasu metioniny ani białka alga s1 kazeiny, które charakteryzuje silnie alergizujące działanie. W mleku krowim jest go naprawę sporo, a w kozim znacznie mniej. Jeżeli więc zmagasz się z alergią czy nietolerancją i chcesz uniknąć skutków ubocznych oraz dyskomfortu, wybierz produkt kozi. Jeśli chcesz kupić kozie mleko w proszku sprawdź ofertę na https://www.zdrowiebezlekow.pl/zdrowa-zywnosc/6517-odzywcze-mleko-kozie-w-proszku-26-proc-tluszczu-000000153164.html .

Pozostałe składniki występujące w mleku

Zarówno w mleku kozim, jak i krowim węglowodanem jest laktoza, której jest niemalże tyle samo. Kiedy chodzi o witaminy i minerały, mleko kozie wychodzi na zdecydowane prowadzenie, szczególnie kiedy mowa o witaminie A, chociaż w mleku krowim jest więcej witaminy B12. Z kolei w przypadku minerałów mleko kozie stanowi lepsze źródło potasu, wapnia, a także fosforanu. Każdy z nich jest bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Mleko kozie jest tłustsze niż krowie, ale w tym przypadku to zaleta, a nie wada. Mleko kozie to zdecydowanie jeden z najzdrowszych napojów, na jaki można się zdecydować. Jest to uwarunkowane występowaniem wielu witamin, minerałów i pozostałych składników odżywczych, które nie tylko pomagają uniknąć chorób i dolegliwości, ale oprócz tego wpływają na samopoczucie. Spora ilość białka występująca w mleku ułatwia budowanie i utrzymanie silnych mięśni. To pożywka składników odżywczych, które odgrywają kluczową rolę w organizmie.

W mleku kozim występują jakże cenne kwasy tłuszczone, które mają wpływ na poziom cholesterolu w organizmie i są w stanie zapobiec chorobom serca.