Jak dbać o higienę w kuchni na najwyższym poziomie?

Prawidłowe nawyki w zakresie higieny najlepiej kształtować już od najmłodszych lat, a dzięki temu w dorosłym życiu nie będzie miejsca na niehigieniczne zachowania podczas przygotowywania posiłków. Warto przyjrzeć się swojej pracy w kuchni i zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów.

Jak czyścić blaty, deski oraz inne sprzęty kuchenne?

Blaty kuchenne powinny być dokładnie myte oraz wycierane do sucha przed i po każdym ich kontakcie z żywnością. Tak naprawdę każdy sprzęt i akcesoria kuchenne, które w jakikolwiek sposób mają kontakt z żywnością, powinny być myte codziennie. Warto zwrócić uwagę na elementy takie jak np. obudowy sprzętów AGD, fronty meblowe. Wystarczy po każdym gotowaniu przetrzeć sprzęty wilgotną szmatką lub przy użyciu łagodnego detergentu. Deski do krojenia są przedmiotami, które powinny być szczególnie dokładnie czyszczone oraz wycierane do sucha. Najlepiej, aby używać osobnych desek do warzyw i do surowego mięsa.

Sprzęty mocno zabrudzone czasem wymagają bardziej intensywnego czyszczenia, jednak w pierwszej kolejności warto zastosować domowe sposoby i użyć np. sody oczyszczonej lub octu. Nie wolno zapominać o dezynfekcji wszystkich klamek, uchwytów do mebli oraz baterii kuchennych, ponieważ te mają bardzo częsty kontakt z dłońmi.

Ważny jest sposób przechowywania żywności oraz śmieci.

Lodówka jest miejscem bytowania bakterii, dlatego trzeba ją przemywać szmatką namoczoną w wodzie z płynem do naczyń, przynajmniej raz na kilka dni. Nie wolno przechowywać w lodówce żywności przeterminowanej lub pokrytej pleśnią, czyli nie nadającej się do spożycia. Pleśnie i grzyby mogą skutkować zatruciem pokarmowym.

Warzywa i owoce powinny być zawsze dokładnie umyte przed spożyciem, a mięso powinno być wyciągnięte z lodówki nie wcześniej niż na 30 minut przed przygotowaniem.

Kosze na śmieci powinny być zamknięte, by nie dostawały się do nich owady oraz by nie rozprzestrzeniały się bakterie po całej kuchni. Najlepiej usuwać wszystkie śmieci z mieszkania, tak często, jak to możliwe, a kosz na śmieci również powinien być regularnie czyszczony.

Rękawice jednorazowe istotnym elementem podczas pracy w kuchni.

Rękawice jednorazowe są coraz bardziej popularne nie tylko podczas sprzątania, ale także podczas gotowania. Mając na uwadze fakt, że na dłoniach znajduje się najwięcej bakterii, warto wykorzystywać rękawice wtedy, gdy konieczne jest dotykanie żywności całą dłonią. Poza tym rękawice są dobrym rozwiązaniem przy skaleczeniach dłoni, ponieważ dzięki nim nie ma możliwości kontaktu materiału biologicznego z żywnością.

Czyste ręce to podstawa zachowania higieny.

Mycie rąk jest najważniejsze, aby zachować odpowiednią higienę podczas pracy w kuchni. Nie tylko sposób mycia rąk jest ważny, ale również rozwaga, by podczas przygotowywania posiłków nie dotykać dłońmi nosa, ust, twarzy, czy innych części ciała, ponieważ w ten sposób roznoszą się bakterie. Podczas mycia rąk ważne jest dokładne wyczyszczenie przestrzeni pod paznokciami, dotyczy to głównie kobiet noszących długie paznokcie.