
Chlebowiec to wyjątkowy owoc tropikalny, którego popularność wzrosła w ostatnich latach.
Ma charakterystyczny słodki smak i może być używany do przyrządzania różnorodnych potraw. Jest również bardzo pożywny i może mieć wiele korzyści zdrowotnych.
W tym artykule omówimy zalety dodania chlebowiec do diety.
Co to jest chlebowiec?
Chlebowiec to egzotyczny owoc uprawiany w tropikalnych regionach świata. Pochodzi z południowych Indii.
Jest częścią rodziny roślin Moraceae, do której należą również figi, morwa i owoce chlebowe. Chlebowiec ma kolczastą skórkę zewnętrzną i jest koloru zielonego lub żółtego.
Jedynym unikalnym aspektem chlebowiec jest jego niezwykle duży rozmiar. Jest to największy owoc drzewny na świecie i może osiągnąć wagę do 80 funtów (35 kg).
Chlebowiec ma subtelny słodko-owocowy smak. Mówi się, że smakuje podobnie do kombinacji owoców, w tym jabłek, ananasów, mango i bananów.
Weganie i wegetarianie często używają tego owocu jako substytutu mięsa ze względu na jego konsystencję, która jest porównywalna do szatkowanego mięsa.
Ponieważ chlebowiec jest w stanie wytrzymać klimat tropikalny, może być głównym źródłem kalorii i węglowodanów dla osób zagrożonych głodem w krajach rozwijających się .
Chociaż chlebowiec jest uprawiany na obszarach tropikalnych, staje się coraz bardziej dostępny w innych częściach świata, w tym w USA. Jest to sezon w okresie letnim.
Najczęściej spożywaną częścią chlebowiec jest miąższ lub strąki owoców, które są jadalne zarówno w stanie dojrzałym, jak i niedojrzałym. Może być stosowany do dań słodkich i pikantnych, w tym deserów i curry. Nasiona są również bezpieczne do spożycia.
Chlebowiec jest pełen składników odżywczych
Zawiera umiarkowaną ilość kalorii, dostarczając 155 w jednej filiżance (165 gramów) porcji. Około 92% kalorii pochodzi z węglowodanów, a reszta pochodzi z białka i niewielkiej ilości tłuszczu .
Ponadto chlebowiec zawiera prawie wszystkie potrzebne witaminy i minerały, a także przyzwoitą ilość błonnik
Jedna filiżanka pokrojonego owocu zapewnia następujące składniki odżywcze:
- Kalorie: 155
- Węglowodany: 40 gramów
- Błonnik: 3 gramy
- Białko: 3 gramy
- Witamina A: 10% RDI
- Witamina C: 18% RDI
- Ryboflawina: 11% wskaźnika RDI
- Magnez: 15% RDI
- Potas: 14% RDI
- Miedź: 15% RDI
- Mangan: 16% RDI
To, co wyróżnia chlebowca spośród innych owoców, to zawartość białka . Dostarcza ponad 3 gramy białka na filiżankę, w porównaniu do 0-1 grama w innych podobnych owocach, takich jak jabłka i mang
Chlebowiec jest również bogaty w kilka rodzajów przeciwutleniaczy, które prawdopodobnie odpowiadają za większość jego korzyści zdrowotnych
Może przynieść korzyści w kontroli poziomu cukru we krwi
Chlebowiec ma kilka właściwości, które mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Ma dość niski indeks glikemiczny (IG), który jest miarą szybkości wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku. Zostało to przypisane błonnikowi, który dostarcza, który spowalnia trawienie i pomaga zapobiegać skokom cukru we krwi
Wykazano, że diety zawierające dużo produktów o niskim IG okazały się pomocne w promowaniu kontroli poziomu cukru we krwi
Co więcej, chlebowiec dostarcza pewnej ilości białka, które może pomóc w zapobieganiu zbyt szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku
W jednym badaniu stwierdzono, że dorośli, którzy spożywali ekstrakt z owoców chlebowca, znacznie poprawili poziom cukru we krwi
Ponadto badanie przeprowadzone na myszach z cukrzycą wykazało, że ekstrakt z liści chlebowca pomógł obniżyć poziom cukru we krwi na czczo i zapewnił długoterminową kontrolę poziomu cukru we krwi
Efekty te przypisano zawartości chlebowieców we flawonoidowych przeciwutleniaczach, które są znane ze swojej zdolności do promowania zrównoważonego poziomu cukru we krw
Chociaż wyniki tych badań są obiecujące, potrzeba więcej badań osób jedzących świeży chlebowiec, aby potwierdzić te potencjalne korzyści.
Chlebowiec może chronić przed chorobami
Chlebowiec jest bogaty w kilka silnych przeciwutleniaczy, które zapewniają różne korzyści zdrowotne, w tym zmniejszone ryzyko wielu chorób.
Przeciwutleniacze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi , które często wynikają z uszkodzeń powodowanych przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami
Oto przegląd przeciwutleniaczy, które występują w największej ilości w owocach chlebowca:
- Witamina C: Chlebowiec zawiera duże ilości witaminy C, która może pomóc w zapobieganiu stanom zapalnym, które mogą prowadzić do chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i rak
- Karotenoidy: Wykazano, że karotenoidy pomagają zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko różnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca
- Flawanony: Flawanony mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu – ważne czynniki zmniejszające ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca
Ryzyko związane z jedzeniem Chlebowiec
Chociaż jest to bezpieczne dla większości, niektórzy ludzie mogą potrzebować ograniczyć lub unikać chlebowiec. Niektórzy ludzie są na to uczuleni , zwłaszcza ci, którzy są uczuleni na pyłki brzozy
Co więcej, ze względu na jego potencjał obniżania poziomu cukru we krwi, osoby z cukrzycą mogą wymagać zmiany dawkowania leków, jeśli regularnie jedzą ten owoc.
Niemniej jednak, spożywanie chlebowiec nigdy nie powodowało żadnych poważnych skutków ubocznych i jest bezpieczne dla większości ludzi.
Jak jeść chlebowiec?
Chlebowiec jest bardzo wszechstronny i można go jeść na surowo lub po ugotowaniu.
Aby go przygotować, najpierw pokrój go na pół i usuń żółte strąki owoców i nasiona ze skórki i rdzenia. Możesz to zrobić nożem lub rękami.
Ważne jest, aby pamiętać, że biała, włóknista część wewnątrz chlebowiec jest niesamowicie lepka, dlatego pomocne może być noszenie rękawiczek podczas pracy z nim.
Chlebowiec może być spożywany jako zwykły lub gotowany zarówno na słodko, jak i na słono, w zależności od stopnia dojrzałości. Niedojrzałe owoce generalnie najlepiej smakują w pikantnych przepisach, a słodycz dojrzałych owoców świetnie nadaje się do deserów.
Ponieważ jest to owoc egzotyczny, świeży chlebowiec może być trudny do znalezienia w sklepach spożywczych, zwłaszcza gdy nie jest w sezonie. Jednak często jest sprzedawany w puszkach , co jest wygodną opcją.
Wegetarianie i weganie często używają chlebowca jako alternatywy dla mięsa ze względu na jego konsystencję. Na przykład możesz użyć tego owocu jako zamiennika mięsa w tacos z chlebowiec, gotując go, a następnie łącząc z warzywami i przyprawami.
Dodatkowo możesz włączyć chlebowiec do curry lub zup. Dojrzały owoc świetnie smakuje również dodany do jogurtu lub płatków owsianych.
Nasiona chlebowca też są jadalne. Można je palić lub gotować, a następnie łączyć z przyprawami. Możesz nawet użyć nasion do zrobienia hummusu.