Anisakis simplex
Człowiek jest przypadkowym gospodarzem nicieni, podczas gdy naturalnym żywicielem ostatecznym są żywiące się rybami walenie. Ponieważ jelito człowieka jest podobne do środowiska jelita ssaków morskich, zdarza się, że człowiek zaraża się przez spożycie surowego mięsa ryb.
Skuteczną metodą pozbawienia pożywienia pasożytów jest podgrzanie go do temperatury powyżej 60°C albo zamrożenie poniżej -20°C. Uważa się, że ryzyko zarażenia jest większe przy spożywaniu dzikich ryb. W wielu krajach zapobiegawczo mrozi się wszystkie złowione ryby w celu zabicia ewentualnych pasożytów.
Anisakioza – objawy zakażenia
W ciągu kilku godzin od spożycia ryby zarażonej robakami, mogą wystąpić pierwsze objawy: silny ból brzucha, nudności i wymioty. Niekiedy larwy wydalane są podczas kaszlu przez jamę ustną. Zajęcie ściany jelita przez larwy Anisakioza może spowodować po 1-2 tygodniach od zarażenia silny odczyn zapalny z naciekiem z eozynofilów i objawy przypominające chorobę Crohna. Niekiedy u ludzi po spożyciu ryb zarażonych Anisakioza występuje silna reakcja anafilaktyczna, związana z działaniem toksyn uwalnianych przez pasożyty do tkanek ryby. Reakcje na alergeny Anisakioza nie są sprawdzane w standardowych testach uczuleniowych, dlatego alergie te mylnie rozpoznawane są jako uczulenie na mięso ryb.
Diagnozę można postawić przeprowadzając gastroskopię i wydobywając larwy do badania parazytologicznego albo pobierając wycinek ściany jelita do badania histopatologicznego.