Dlaczego cukier szkodzi jelitom?

Otyłość, czy nadwaga to nie jedyny negatywny skutek spożywania cukru. Wpływa również na procesy chemiczne w mózgu, jest toksyczny dla organizmu oraz uszkadza jelita, które są odpowiedzialne za odporność całego organizmu. Spożywanie cukru zwiększa także ryzyko zakażeń grzybiczych.

Jak cukier wpływa na bakterie jelitowe?

Dieta zawierająca cukier przyczynia się do uszkodzenia błony śluzowej jelit, a co za tym idzie do ciężkich chorób jelit. Dzieje się tak dlatego, że cukier jest doskonałą pożywką dla bakterii chorobotwórczych, stąd też uznaje się go za produkt rakotwórczy. W wyniku spożywania cukru w nadmiarze dochodzi do namnażania się „złych” bakterii w jelitach, a tym samy flora bakteryjna jelit jest zachwiana. Odporność organizmu spada, a jelita są uszkodzone, często dochodzi do chorób zapalnych jelit oraz istnieje duże ryzyko pojawienia się grzybicy układu pokarmowego. Ponadto badania wykazały, że słodka dieta zwiększa przepuszczalność jelit, co prowadzi do przenoszenia się „złych” bakterii z jelit do reszty ciała.

Słodka dieta a grzybica układu pokarmowego.

Cukier podrażnia błonę śluzową żołądka, powodując wrzody, niszczy również błonę śluzową jelit, przyczyniając się do nagromadzenia się grzybów typu Candida Albicans w przewodzie pokarmowym. Nie tylko cukier jest winowajcą tego schorzenia- grzybica układu pokarmowego może się zdarzyć po antybiotykoterapii lub może być efektem zakażeń wtórnych, pochodzących z jamy ustnej i gardła. Stres może być także przyczyną grzybicy układu pokarmowego, a sprzyja temu słodka dieta. Niestety objawy grzybicy nie zawsze są jednoznaczne i trudno ją zdiagnozować. Mogą pojawiać się bóle brzucha, bóle w klatce piersiowej, problemy gastryczne, brak apetytu, ból w czasie przełykania, odbijanie, zaparcia lub biegunki. Leczenie grzybicy układu pokarmowego polega głównie na stosowaniu diety, w której nie znajdą się cukry proste, czyli głównie słodycze, owoce, biała mąka oraz sery pleśniowe.

Kwas kaprylowy jako suplement wspomagający florę jelitową.

Olej kokosowy, tłuszcze zwierzęce, głównie kozie, owcze i mleko królicze zawierają kwas kaprylowy, który należy do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych. Ta substancja wykazuje działanie przeciwgrzybicze, dlatego znalazła zastosowanie w leczeniu grzybic przewodu pokarmowego, pochwy, skóry, stóp, paznokci, a także w leczeniu pleśniawek jamy ustnej u małych dzieci. Kwas kaprylowy jest dostępny w postaci kapsułek i jest z powodzeniem stosowany w przypadkach nawracających grzybic. Poza działaniem przeciwgrzybiczym hamuje łaknienie na słodycze oraz wysyła do mózgu informacje o uczuciu sytości, dlatego stosuje się go także w procesie odchudzania.

PODZIEL SIĘ