Czy dodatki do żywności są szkodliwe dla zdrowia?

Chemia w żywności nie tylko zabezpiecza ją przed zepsuciem, ale także poprawia smak, wygląd oraz podnosi wartość odżywczą. Coraz więcej mówi się o tym, że dodatki do żywności w postaci konserwantów mogą być szkodliwe, pomimo że substancje te, muszą spełnić wiele wymagań, by dopuszczono je do produkcji.

Dlaczego stosowanie konserwantów i innych dodatków jest konieczne?

Prawdą jest, że dodawanie chemicznych dodatków do żywności, wymusił postęp cywilizacyjny. Nikt już nie ma czasu na produkowanie żywności własnym zakresie, dlatego konserwanty stały się koniecznością. Poza tym stosowanie substancji chemicznych mają lepsze i dłuższe działania konserwujące niż tradycyjne metody, używane przez naszych pradziadów. Konserwanty muszą spełniać bardzo wiele wymagań, by mogły być dopuszczone do masowej produkcji, a poza tym do żywności są dodawane w możliwie jak najmniejszych ilościach, dlatego nie powinny zagrażać zdrowiu człowieka.

Których dodatków do żywności lepiej unikać?

Wiele substancji chemicznych dodawanych do żywności są uznawane za szkodliwe dla zdrowia. Problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego mogą być spowodowane przyjmowaniem substancji takich jak: benzoensan sodu (E211), dwutlenek siarki (E220), guma arabska (E414), barwniki spożywcze (E od 100 do 199), karagen (E407). Działanie rakotwórcze mogą powodować dodatki np. aspartam (E951), sacharyna, erytrozyna (E127), azotyn potasu, czy błękit pantotenowy (E131). Poza tym wiele chemicznych dodatków do żywności może być przyczyną rozwoju astmy, chorób nerek, alergii, choroby Parkinsona, Alzheimera, cukrzycy oraz epilepsji.

Wzdęcia i gazy są częstymi objawami spożycia konserwowanych produktów.

Chemia w żywności jest bardzo częstym powodem problemów związanych z układem pokarmowym. Wzdęcia i gazy są najczęstszymi objawami konserwowanych oraz wysoko przetworzonych produktów. Zważając na to, że na rynku obecnie większość produktów ma w swoim składzie dawkę chemicznych dodatków, okazuje się, że gotowy posiłek na talerzu zawiera ich zbyt dużą ilość, a tym samym zwiększa się ryzyko pojawienia się skutków zdrowotnych, jakimi są m.in. wzdęcia i gazy, niestrawność, bóle brzucha, nudności. Aby zapobiec takim objawom, należy czytać etykiety umieszczone na produktach i wybierać te, które mają jak najmniejszą ilość chemicznych dodatków. Warto wiedzieć, że kupując wędliny na wagę, klient także ma prawo przed zakupem, otrzymać do wglądu etykietę każdego produktu.

PODZIEL SIĘ